Terwijl de Amerikaanse economie al weer aardig op stoom komt, is er in Europa slechts sprake van heel pril en kwetsbaar herstel. En binnen Europa in Nederland een van de zwakke broeders. De hoge hypotheekschuld, pensioenkortingen en lastenverzwaringen drukken bij ons de groei.

Tenminste, zo dachten we dat de wereld er uit zag. De meest recente groeicijfers vertellen een heel ander verhaal: Nederland groeit sneller dan de VS!

Lagere groei

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2013 met 2,4 procent, zo maakte het Bureau of Economic Analysis (BEA) vrijdag bekend. Dat was flink lager dan het voorlopige cijfer van 3,2 procent  dat vorige maand werd gemeld. Vooral consumenten gaven minder uit dan eerder gedacht.

De 2,4 procent van de BEA is een zogenoemd ‘geannualiseerd’ cijfer. Het is het percentage waarmee de Amerikaanse economie in heel 2013 was gegroeid als er in alle kwartalen sprake was geweest van dezelfde groei als in het vierde kwartaal.

Irritante Amerikaanse gewoonte

Annualiseren is een irritante gewoonte van Amerikaanse statistici, die eigenlijk niet veel meer is dan een rekenkundige bewerking van het gewone kwartaal-op-kwartaalcijfers. (Voor de liefhebbers: deel het getal van de kwartaalgroei door 100, tel er 1 bij op, verhef dat tot de macht 4 en trek er weer 1 van af, vermenigvuldig met 100 en je hebt de geannualiseerde groei. Meer uitleg hier)

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent. Geannualiseerd is dat 2,8 procent (reken maar na). Hoger dus, dan de Amerikaanse groei. Schaatsen konden we al beter, nu gaat ook onze economie sneller dan die van de Amerikanen.

(Okay, van de 0,7 procent kwam mogelijk de helft door eenmalige autoverkopen. Daar schreef ik eerder dit over. )